Openingsdagen en -tijden

Bonsai Café NL is geopend elke 1e zaterdagmiddag van de maand van 13.00-16.00 uur. In juli en augustus zijn we gesloten.

De dagen dat we open zijn:
9 september, 6 oktober, 3 november, 1 december 2012 en 5 januari, 2 februari, 2 maart, 6 april, 4 mei, 1 juni niet i.v.m. de tentoonstelling Bonsai van het Westen - dan wijken we uit naar 8 juni, 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december 2013.

dinsdag 30 juli 2013

Weldoener!

Zoals bekend is het bezoeken van Bonsai Café NL een vrijblijvende aangelegenheid. We willen een ontmoetingsplaats voor bonsailiefhebbers zijn. 

We hebben geen bestuur, geen contributieverplichting etc. De middagen en activiteiten worden door een groep initiatiefnemers georganiseerd en verzorgd; altijd in samenspraak met Deshima Bonsai Studio waar we te gast zijn.

Toch hebben we af en toe wat kosten, zoals klein drukwerk, een glaasje Saké tijdens een tentoonstelling etc. Om dit voor onze bezoekers te blijven doen, hebben wij een fooi/giftenpotje. Tot op heden was dit een schoteltje of een mooi Japans schaaltje.

Nu is er een weldoener opgestaan en die heeft ons deze Japanse Bobtail geschonken 
(met inhoud)!



Bobtail is een Maneki Neko.

Maneki NekoHet gelukskatje (招き猫, Maneki Neko) is een van de meest voorkomende talismannen in Japan. De oorspronkelijke Japanse naam luidt Maneki Neko, wat letterlijk "wenkende kat" betekent. Gelukskatjes heffen hun linkerpootje, rechterpootje of soms allebei. De betekenis hiervan verschilt per land en locatie.

In het algemeen is de opvatting dat het geheven linkerpootje klanten binnenhaalt, terwijl het wuivende rechterpootje geluk en rijkdom brengt.
Gelukskatjes met een wuivend linkerpootje worden ook wel bij de ingang van cafés geplaatst en hun ‘spiegelbeeld’ bij winkels. Hoe hoger het geheven pootje, des te groter het geluk.

Gelukskatjes zijn meestal van keramiek gemaakt en gemodelleerd naar de Japanse stompstaartkat. Ze dragen doorgaans een halsbandje met een belletje en een slabbetje om hun nek, een imitatie van de uitdossing van katten in rijke huishoudens tijdens de Japanse Edo-periode (1603-1868).
Sommige modellen houden een munt vast, een zogeheten koban, die grote rijkdom verbeeldt.

Over de herkomst van de Maneki Neko bestaan verschillende legenden.
Deze speelden zich allemaal af in de omgeving van Tokio en gaan allemaal over een kat die geluk brengt:

De tempelkat: Een rijke landheer schuilde onder een boom tegen het onweer. De kat van een arme priester lokte de landheer weg en enkele ogenblikken later werd de boom geraakt door de bliksem. Als dank maakte de landheer de tempel groot, rijk en succesvol. Toen de kat stierf werden beelden van hem gemaakt omdat hij de aanstichter van het succes was.
De arme oude vrouw: Een oude vrouw moest vanwege geldgebrek haar kat verkopen. Deze kat verscheen vervolgens in haar dromen en vertelde haar dat ze beelden van hem moest gaan maken en verkopen. Dit werden de Maneki's en de vrouw werd erg rijk.

De geisha: De kat van een geisha begon aan de kimono van haar baasje te krabben en wilde niet meer ophouden. Haar baas onthoofde het dier en meteen vloog de kop van de kat naar het plafond waar deze een slang doodbeet. De slang stond net op het punt om de geisha te bijten. Haar baas liet toen een houten kattenbeeldje maken ter nagedachtenis. Dit was de eerste Maneki.


De Bobtail van Bonsai Café NL krijgt een vaste plek op onze bar. Het leuke er van is dat hij aan de achterkant een gleuf heeft waar hij graag jullie gulle gaven in ontvangt!

Tot zaterdag 3 augustus!


Geen opmerkingen: